fbpx

Tips voor het organiseren van een kinderfeestje thuis

Een kinderfeestje thuis organiseren……hoe doe je dat, waar moet je aan denken en hoe zorg je dat de boel niet afgebroken wordt door een stel rondrennende kinderen!?

Ik geef in deze blog 9 tips om een geslaagd kinderfeestje thuis te organiseren.

TIP 1

Begin op tijd! Een goede voorbereiding is het halve werk.
Deel de uitnodigingen zo’n 2 a 3 weken van te voren uit en zorg dat je dan ook vast begint met het inkopen van versieringen, het uitdenken van spelletjes etc. Zo voorkom je dat je op het laatste moment nog van alles moet doen. De volgende dingen zijn handig om op de uitnodiging te zetten: datum en tijd van het feestje, locatie van het feestje, moeten de kinderen gebracht en gehaald worden of niet, is het met lunch en/of avondeten, cadeautips en je eigen telefoonnummer. Denk ook aan mogelijke allergieën van de feestgasten! Ook is het handig om de telefoonnummers van alle ouders te verzamelen, in geval van nood en ook leuk om na afloop wat foto’s door te kunnen sturen.

TIP 2

Kies, samen met de jarige, een thema voor het kinderfeestje. Hoe leuk is het om de versiering, de uitnodiging en alle spelletjes in één bepaald thema te gieten!? Dit biedt ook overzicht en structuur. Er zijn tal van mogelijkheden voor thema’s. Denk aan een Pokémonfeestje, unicornfeest, dinofeest, superheldenfeest, Legofeest, high tea feestje, brandweerfeest enz. enz.

Als je even zoekt op internet vind je vaak bij vele thema’s leuke vlaggetjes, bordjes, uitnodigingen, ballonnen etc. Veel oud-Hollandse spelletjes pas je makkelijk aan, aan je gekozen thema. Zo wordt het ouderwetse lopen met een ei op een lepel een dino eieren race en blikgooien wordt Pokébal gooien.

TIP 3

Regel hulp. Het is prettiger om een feestje met twee volwassenen te kunnen leiden. Zo kun je de taken verdelen en een extra paar handen is altijd fijn!

TIP 4

Zorg dat je op de dag van het feestje genoeg tijd hebt om van te voren alles klaar te zetten. Hang vast de slingers en de ballonnen op, dek de feesttafel met een leuk tafelkleed, bordjes en bekers. Maak de bedankzakjes vast klaar en zet de taart of andere feestelijke hapjes klaar in de keuken. Je kunt de benodigdheden voor de spelletjes per spel in een bak of zak klaar zetten, eventueel met een nummer er aan. Zo heb je alles bij de hand en kun je tijdens het feestje lekker de vaart er in houden.

TIP 5

Maak van het uitpakken van de cadeaus ook een spel. Je kunt bijvoorbeeld nummers op briefjes schrijven en deze in ballonnen stoppen. Geef iedere gast ook zo’n nummer. De jarige prikt een ballon kapot en diegene met hetzelfde nummer mag zijn/haar cadeautje geven. Je kunt de nummers ook in een bak doen en de jarige laten grabbelen. Als je cadeautjes gaat uitpakken, zorg dat er dan ook een vuilniszak klaar staat zodat het papier direct weggegooid kan worden.
Zet alle cadeautjes bovenop een tafel of kast, om te voorkomen dat kinderen er direct mee gaan spelen en je al tijdens het kinderfeestje spullen kwijtraakt.

TIP 6

Maak een planning voor jezelf. Zo heb je een houvast en weet je precies welke activiteit aan de beurt is. Een mogelijke planning zou kunnen zijn:

14.00 uur           Aankomst gasten
14.10 uur           Cadeauspel
14.30 uur           Taart eten aan de feesttafel
14.45 uur           Start met de spelletjes/activiteiten
15.45 uur           Pauze met wat lekkers
16.00 uur           Vervolg spelletjes
16.40 uur           Afronden met een quiz of een passend filmpje op de tv of even lekker naar buiten. Uitdelen van de cadeauzakjes
17.00                  Einde feest

Zorg voor afwisseling in de activiteiten. Start bijvoorbeeld met een knutselopdracht. Doe daarna wat actiefs en vervolgens weer een rustiger spelletje. Speel na de pauze een bingo, doe dan weer wat actieve spelletjes en eindig met een grappige quiz.

TIP 7

Wordt het te onrustig, laat de kinderen zitten. Op de bank, op de grond, aan tafel. Dan krijg je vanzelf meer overzicht en worden ze zelf ook rustiger.
Gebruik de signalen die ze kennen van school, bijvoorbeeld klappen en dan een vinger voor de mond en de ander in de lucht om zo aandacht te krijgen.
Tussendoor even rennen in de tuin / speeltuin in de straat / grasveld om de hoek wil ook helpen om even de energie kwijt te kunnen, zodat alle kids daarna weer de volle aandacht hebben.

TIP 8

Houd een extra activiteit achter de hand. Stel je voor dat je sneller door de spelletjes gaat dan verwacht, dan is het altijd fijn om iets achter de hand te hebben. Dit kan iets simpels zijn als een tikspel, verstoppertje, even uitrazen in een speeltuin in de straat of leg kleurplaten klaar die passen bij het gekozen thema.

TIP 9

Vergeet niet te genieten!
En wil je het jezelf toch wat makkelijker maken……een draaiboek en/of feestpakket van Limonade met prik biedt dan uitkomst 😉

Add your thoughts

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *