fbpx

Activiteiten met kinderen in de herfst

“Herfst, herfst….wat heb je te koop?
Duizend kilo bladeren op een hoop!”

Ken je dit kinderliedje nog van vroeger?
Inmiddels is het volop herfst in ons land en is de tijd van lange zomeravonden, na het avondeten nog gaan buiten spelen en hele dagen buiten zijn voorbij.
Hoewel ik gek ben op de zon en de zomer kan ik ook wel heel blij worden van de herfst.
Al die gekleurde bladeren, paddenstoelen die overal de grond uit schieten, een herfstzonnetje, ’s avonds gezellig de kaarsjes weer aan…ik houd er van!

Met kinderen kun je veel leuke activiteiten doen in de herfst die nauwelijks of geen geld hoeven te kosten.

Ga lekker het bos in met de kids, laarzen aan en een tas mee om allerlei mooie herfstspulletjes te verzamelen. Kastanjes, eikels, beukennootjes, mooie bladeren etc.
De gevonden bladeren kun je drogen tussen een boek en hier kun je uiteindelijke hele leuke knutsels mee maken.

Wat ook leuk is om te doen tijdens een mooie boswandeling is een bingo. Deze kun je eenvoudig zelf maken, maar als je even Googelt op herfstbingo vind je ook veel bruikbare voorbeelden.
De kinderen gaan proberen om hun bingokaart vol te krijgen en moeten op zoek naar een geel blad, een rood blad, een rood met witte paddenstoel, mos, een kastanje, een spinnenweb met spin, een roodborstje etc.  Zo’n bingo is altijd een succes en geeft kinderen ook een doel tijdens het wandelen.

Wat niet mag ontbreken in de herfst zijn pompoenen. Tegenwoordig zie je steeds meer boerderijen die in de herfstperiode pompoenen verkopen. Dit is een super leuk uitje met kinderen want vaak zie je allerlei soorten en formaten pompoenen, van hele kleine tot echt hele grote! Kies samen een mooie pompoen uit (deze kost vaak maar een paar euro) en ga thuis aan de slag om de pompoen uit te hollen en er een gezichtje uit te snijden. Zet er een waxinelichtje in en klaar is je herfstdecoratie!

Is het een dag minder mooi weer dan kun je lekker de keuken induiken met je kind(eren). Bak samen een lekkere cake, bijvoorbeeld een pompoencake of worteltaart of ga aan de slag met de mix voor paddenstoelcakejes van Koopmans.

Ook is het leuk om op een regenachtige dag een herfsthoekje in de woonkamer te maken. Haal bij de bibliotheek een leuk prentenboek of informatieboekje over de herfst, de gevonden herfstschatten uit het bos krijgen natuurlijk een mooi plekje in het hoekje, net als de herfstknutsels. Van gedroogde bladeren kun je ook een slinger maken, rijg de bladeren voorzichtig aan een touwtje en hang dit op. Bij winkels als de Action en de Hema vind je voor weinig geld ook leuke herfstdecoratie en lichtjes.

Wat ik zelf altijd heel leuk vind is om een filmavondje te houden met onze kinderen. Ik zorg voor allemaal lekkere hapjes rond etenstijd en dan gaan we op de bank eten en een leuke film kijken samen. Kaarsjes aan, helemaal gezellig!

Add your thoughts

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *