fbpx

Lockdown met kinderen…tips!

Wauw……deze zag ik even niet aankomen; eerst al het nieuws dat de basisscholen een week eerder dicht gaan en vervolgens het nieuws van een keiharde lockdown die zo ongeveer direct ingaat. De laatste weken van het jaar had ik mij iets anders voorgesteld. Ik wilde nog naar de kerstshow in de Intratuin met onze kinderen en een bezoekje brengen aan het Openluchtmuseum waar het in deze tijd super gezellig is met allemaal lampjes, een schaatsbaan, koek & zopie.

Flink balen, even schakelen en vandaag weer de schouders eronder. We gaan de laatste weken van het jaar toch proberen het gezellig te maken, we kunnen dit! Daarom een blog vol met tips om de aankomende weken door te komen met je kids.

Uiteraard is het thuis extra gezellig deze tijd van het jaar met alle kerstversiering, kaarsjes etc. Maak het thuis gezellig, steek om 16.00 uur al de kaarsjes aan en zet kerstmuziek op de achtergrond.

Organiseer eens een spelletjesmiddag. Tegenwoordig heb je zoveel leuke gezelschapsspelletjes die je met het hele gezin kunt spelen. Momenteel is het old skool kwartetten bij ons thuis weer populair. Maar we zijn ook lichtelijk verslaafd aan Qwixx, Regenwormen junior en Wie is de ezel.
Oud Hollandse spelletjes doen het ook altijd goed. Sjoelen is zo’n spel wat vaak in de Kerstvakantie opeens enorm veel gespeeld wordt. Heb je geen sjoelbak? Via Marktplaats kun je vaak goedkoop ééntje op de kop tikken. Ga kerstkrans happen in plaats van gewoon koekhappen of speel Bingo, altijd leuk! Of maak samen een puzzel van 1000 stukjes.

Wij hebben thuis bakken vol met Lego en Duplo. Bouw hier samen een kersthuis van. Misschien heb je nog wel dozen liggen (van de kerstcadeaus die bezorgd zijn) die je ook kunt gebruiken. Wie weet bouwen jullie samen wel een heel kerstdorp!

Houd een pyjama of onesiedag en ga een leuke (kerst)film kijken. Bouw je woonkamer om tot thuisbioscoop; maak het lekker donker, steek kaarsjes aan en zorg voor een bak popcorn.
Sleep matrassen naar beneden en ga met z’n allen in de woonkamer logeren. Of logeer met z’n allen op jullie slaapkamer, een traditie die wij altijd met Oud & Nieuw doen. Matrassen van de jongens naar onze kamer slepen en dan op 1 januari gezellig samen uitslapen, heel rustig wakker worden en samen de dag starten.

Ga samen met je kinderen kerstkaarten maken. Je kunt ze rondbrengen bij familie, vrienden of bij de buren. Maar jullie kunnen ze ook afgeven bij een verzorgingstehuis of bij het ziekenhuis. Wie weet hoeveel mensen jullie hier blij mee maken!

Ook leuk om samen te maken zijn allerlei simpele kersthapjes. Als je zoekt op Google vind je tal van voorbeelden. Van een witte druif, plakje banaan en een aardbei maak je simpel een kerstman van fruit. Of steek twee soesjes aan een prikker met een marshmallow en aardbei erbovenop en klaar zijn je sneeuwpopjes en/of kerstmannetjes. Kerstkoekjes bakken kan natuurlijk ook niet in dit rijtje ontbreken!
Over marshmallows gesproken…niks leuker dan een vuurtje maken in de tuin en marshmallows roosteren!

Ga vooral ook lekker naar buiten, de natuur in. Frisse lucht doet altijd goed en de kinderen kunnen hun energie kwijt. Ga het bos in, de hei op, maak een wandeling door het park of over het strand. Tegenwoordig kun je ook online speurtochten kopen, bijvoorbeeld via onlinesocialgames.com
Je kunt zoeken op een natuurgebied bij jou in de buurt om een speurtocht te vinden. Dat maakt het wandelen nog eens uitdagend voor kinderen!

Of ga eens ’s avonds in het donker wandelen door de buurt en doop dit om tot lichtjeswandeling. Bekijk samen alle mooie kerstverlichting bij huizen, etalages, in de winkelstraat, het centrum etc.

De bibliotheken mogen wel open blijven. Tegenwoordig hebben veel bibliotheken een leuke kinderafdeling waar ook gespeeld kan worden etc. Heerlijk om hier een paar uurtjes te vertoeven, zoek leuke boeken uit, ga samen lezen en ondertussen kunnen de kinderen ook lekker spelen.

En tot slot…ontspan, relax en laat het los……als werkende moeder weet ik als geen ander dat het pittig is. Je kinderen thuis, nergens heen kunnen, zelf moeten werken, het huishouden wat altijd maar door gaat……ik probeer het maar per dag te bekijken en wat vandaag niet lukt, lukt morgen misschien wel. Wees niet te streng voor jezelf en geniet van je gezin en de feestdagen. Fijne dagen!

Add your thoughts

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *