fbpx

Gezonde traktatietips

Gelukkig zijn de scholen weer open en kunnen de kinderen weer naar school.
Fijn voor hen, maar ook voor alle ouders is dit fijn!! Daar weet ik, als moeder van twee jongens, alles van!

Verjaardagen kunnen gelukkig ook weer gevierd worden in de klas. Wel zo leuk voor je kind om op zijn/haar verjaardag te kunnen trakteren voor alle klasgenootjes.
Tegenwoordig is het op bijna alle scholen het beleid om te trakteren op iets gezonds. Dit snap ik zeker, maar vindt het als moeder soms ook lastig. Want bij een verjaardag moet een klein beetje snoepen wel kunnen, toch!?

Daarom deze blog vol met traktatietips die gezond zijn en een héél klein beetje ongezond. Iedereen blij!

We kennen allemaal wel de bekende prikker met een blokje kaas, een druif, een knakworstje en een tomaatje of komkommer. Een leuke en lekkere variant hierop is de volgende traktatie:
Bak (of koop een kant-en-klare) brownie en snijd deze in kleine blokjes. Prik aan een satéprikker een blokje brownie, een aardbei en een druif en herhaal dit nogmaals. Natuurlijk kun je ook kiezen voor ander soort fruit! Steek de prikkers in een halve meloen en klaar is je traktatie. Uiteraard kun je bovenop de prikker nog een leuk plaatje plakken van bijvoorbeeld het thema waarin het kinderfeestje zal zijn.

Popcorn is redelijk gezond. Uiteraard is zoete popcorn minder gezond en gezouten popcorn ook. Kun je gewone popcorn vinden die niet zoet is gemaakt of extra zout, dan is dat de beste variant om te gebruiken. Doe de popcorn in leuke papieren bakjes of bekers (eventueel weer binnen een thema), doorzichtig folie er om binden met een lint en klaar is je traktatie! Van gele papieren bekers en een zwarte stift maak je bijvoorbeeld heel simpel Lego gezichtjes. Print gezichtjes van Pikachu uit en plak deze op een geel bakje, zo heb je binnen handomdraai een Pokémon-popcorn traktatie. Op witte papieren bekers teken of plak je een unicorn gezicht en maak je eenvoudig een unicorn traktatie.

Ooit zag ik een hele leuke Buurman & Buurman traktatie voorbij komen. Van houten lepels waren de twee buurmannen gemaakt; op het ronde gedeelte van de lepel was een simpel gezichtje met kenmerkende muts van de buurmannen getekend. Aan de ene lepel waren 2 blokjes kaas geprikt en aan de andere lepel 2 snoeptomaatjes. Heel simpel, maar het zag er ontzettend leuk uit!

Doe een aantal druiven in een doorzichtig traktatiezakje en vul aan met manna snoepjes (gekleurde gepofte rijst). Niet aan elk zakje een kaartje met daarop de volgende tekst: dino eieren, snel opeten voordat ze uitkomen!

Van fruit kun je natuurlijk ook een gezonde variatie op ijs maken. Je kunt een watermeloen in driehoeken snijden. Steek aan de onderkant een ijsstokje en klaar is je fruitijsje!
Een lekkere, verfrissende traktatie als je kind in de zomermaanden jarig is.
Ook kun je kleine ijsbakjes kopen in de supermarkt en deze vullen met allerlei soorten fruit, steek er een marshmallow tussen, eventueel een vrolijk papieren parapluutje en trakteren maar!

Een populair stuk fruit bij kinderen is een mandarijn. Deze leent zich ook voor tal van leuke, gezonde traktaties. Zoek maar eens via Google en je vindt vele voorbeelden! Je kunt er bijvoorbeeld heel simpel mannetjes van maken met een hoed op. Teken een gezichtje op de mandarijn, leg een opgerolde dropveter bovenop de mandarijn en daar bovenop een spekje. Prik dit met een prikker vast en klaar! Voor de jongere kinderen kun je gezichtjes van Dikkie Dik maken of printen en deze met behulp van een prikker in de mandarijn prikken.

Van snoeptomaatjes en mini mozzarella bolletjes maak je eenvoudig een slang of rups. Prik om en om een tomaatje en een bolletje mozzarella aan een lange prikker en herhaal dit een aantal keer. Zorg dat je begint en eindigt met een tomaatje. Leg de rupsen op een bedje van blaadjes basilicum en teken eventueel met eetbare stift een gezichtje op het tomaatje.
Van snoepkomkommers maak je trouwens ook simpel een rups. Snijd een snoepkommer in de lengte door de helft. Besmeer de platte kant met een beetje zuivelspread of hummus en leg er een aantal halve tomaatjes of druifjes op.

Wat het ook vaak goed doet bij kinderen zijn soepstengels. Knoop bijvoorbeeld een dropveter aan een soepstengel. Aan de onderkant bind je een doosje rozijntjes vast aan de dropveter. Plak er een plaatje van een vis op en klaar is je hengel. Zet alle hengels rechtop in een vaas en trakteren maar!

Zo zie je; er zijn genoeg mogelijkheden om gezond te trakteren met daarbij af en toe een klein beetje zoetigheid! School blij, papa en mama blij en het allerbelangrijkste; de jarige job en jet blij!

Add your thoughts

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *